To je můj blog ... :-D

OpenTTD - Recenze

20. 8. 2007 16:07
Rubrika: OpenTTD

Úvod

OpeTTD je open-source (pro neznalé těchto pojmů se jedna o programy, které mají tzv. otevřený zdrojový kód, který pokud někdo chce si může stáhnout a dle svéhu uvážení upravit a dále rozvíjet, nevětším příkladem je operační systém Linux)remake počítačové hry Transport Tycoon Deluxe (dále jen TTD, ovšem neplést s OpeTTD :-)) původně od firmy Microprose, která je dodnes právě díky OpenTTD oblíbená.

Hra je tedy volně šiřitelná, je tu ovšem ale jeden problém. Standardně neobsahuje grafické soubory, protože používá původní grafiku z TTD, která je ovšem stále pod licencí Microprose. Ale Původní TTD sednes již považuje za AbadonWare (původně licencovaný program s tím, že je příliš starý na to, aby se stále prodával pod licencí a je obecněpovažován za volně šiřitelný) a tak se dají tyto grafické soubory poměrně snadno na internetu sehnat.

Instalace

Instalace je poměrně snadná, na stránce www.openttd.org stáhněte instalační soubor a normálně jej spusťtě, odsouhlasete licenci. Pokud máte nainstalovaný původní TTD, nechte zaškrtnunté pole "Copy Game Graphics", pokud ne, odškrtněte jej. Pokud jste jej nechali zaškrtlý, instalátor se vás zeptá na umístění TTD. Pokud ne, tak se vás hned zeptá na místo instalace.V dalsím kroku už jen odklikněte "install". Hra se nainstaluje. Finish.

Teď ještě musím doplnit, jak dodat soubory s grafikou, bez kterých to nepůjde spustit. Nejdříve musíte sehnat tyto soubory z původního TTD.Dají se sehnat na internetu a ja vím i kde, ovšem si nejsem jistý legálností a tak jen poradím : zeptejte se pana googla na dotaz typu "ttd graphics" a určitě něco najdete. Na internetu lze stáhnout i kompletní instalaci původního TTD. Záleží na vás. Vy budete potřebovattyto soubory TTD:
sample.cat
trg1r.grf
trgcr.grf
trghr.grf
trgir.grf
trgtr.grf
Tyto soubory zkopírujte do složky data (standardně to je C:\Program Files\OpenTTD\data). Teď už by to mělo fungovat :)

Trochu ke hře a pocity z ní

Nejdříve začnu původním TTD, se kterým má hra většinu společného, budu pokračovat tzv. TTDPatchem a nakonec doplním věci k OpenTTD.

Transport Tycoon Deluxe
Žánrově hra patří mezi budovatelsko-ekonomické strategie. Hráč si založí dopravní společnost, dostane půjčku od banky a cílem hry je v do roku 2050 vybudovat dopravní impérium s co nejvyšší hodnotou společnosti. Toho se dosahuje přepravou nejrůznějšího materiálu (uhlí, dřevo, pošta ...) a pasažérů do továren a měst. Některé materiály jsou navíc zřetězené (Např. železná ruda se doveze do slévárny a tam z nívyrobí ocel, ocel se doveze do továrny a ta z ní vyrobí výrobky, které se pak odváží do velkých měst. Ovšem železárna vám ocel nevyrobí, když do ní nebudete vozit rudu...). Pro dopravu lze použít několik typů dopravních prostředků - letedla, lodě, silniční vozidla a hlavně vlaky, které se používají nevíce (největší kapacita a celkem slušná rychlost, a hlavně je s nima největší zábava). Vlaky jsou navíc několika typů, které nemusejí jezdit po všech typech kolejí, tedy:
parní a naftové vlaky -> můžou jezdit po normálních a elektrifikovaných kolejích
elektrické vlaky -> můžou jezdit jen po elektrifikovaných kolejích
monoraily -> můžou jezdit jen po jednokolejné železnici (speciální typ kolejí)
maglev -> uplně nejrychlejší vlaky, které můžou jezdit taky jen po speciálních betonových tratích

TTD Patch
Protože opravdu nejvíce lidí používalo železnice které ovšem byly dost nedokonalé v řízení provozu, často se vlaky různě vzájěmně blokovali a bylo zde dostomezení v podobě vlaků s max. počtem 10 vozů, omezením velikosti nádraží na max. 5 kolejí s délkou max. 5 polí, nedokonalou inteligencí vlaků při vyhledávání cest (vlak se vždy jakoby snažil jet co nejpřímější cestou (jakoby vzdušnou čarou, i když třeba tou cestou to vůbec nešlo) atd.Tak se parta programátorů rozhodla vytvořit patch, který toto všechno upravuje. Přidává možnost dělat nádraží velikosti až 64x64! polí, vlaky až 256 vozů.Navíc přidává nový objekt "waypoint", který je něco jako nádrazí, ovšem vlak tam nezsatavuje, ale projíždí. Tak se dá mnohem lépe naplánovat cesta vlaku.Navíc i přidává novou umělou inteligenci vlaků a tak se vlaky mnohem méně ztrácejí. Dalším možná zlepšením je realističtější jízda vlaků. Vlaky se podle toho,jakou mají hmotnost různě rychle zorjíždějí a navíc i ztrácejí rychlost při jízdě do kopce, v zatáčkách atd.  

OpenTTD
OpenTTD je projekt, při kterém se defacto znovu naprogramovala celá hra, zahrnující vše z původního TTD, z TTDPatch a ještě přidala další možnosti.Jednou z velkých vylepšení je možnost použití vyšších rozlišení (TTD mohlo používat jen starých DOSovských 640*480) až do takového, jaký zvládne váš monitor.Dále obsahuje mnoho překladů, včetně českého, který ale v posledních verzích je nejspíše špatně zkompilovaný a tak je problém se znakovou sadou.Další velmi se hodící věc jsou tzv. pre-signals, jedná se o zvláštní druch signálů, který se používá pro velmi složité křižovaky, které by se mohli např.všzdem vlaku do křižovatky, pokud by neměl kudy byjet úplně zablokovat pro všechny směry a nebo na velkokapacitní víceproudé železnice (např. pro tratě, kde jsou 2 a více kolejí pro jeden směr). Toto všechno bude vysvětleno v dalších článcích, ve kterých budu vysvětlovat, jakým způsobem se dají železnice stavět, aby byli hodně účinné.



Tak to je asi vše, v dalších článcích napíšu návody na stavbu nejrůznějších druhů tratí, jak používat semafory atd.

Zobrazeno 4836×

Komentáře

ObiSkyWalker

Díky moc za návod, OpenTTD jsem si nainstaloval, už jen začít hrát :-)

Jen bych doplnil, že u GNU/Linuxu se standardně grafické soubory kopírují do /usr/share/games/openttd/data

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio