To je můj blog ... :-D

Tančící skály

20. 8. 2007 13:31
Rubrika: Ostatní

Zajímavý název pro knihu, že? Asi si říkáte, co to je za knihu. Tuto knížku jsem dostal k narozeninám od kněze Vládi Brokeše. Pojednává o vztahu učení církve a moderní vědy (hlavně evoluční teorie). Nemyslete si, že tam budou samý teologický řečičky. Jedná se vlastně o opis přednášek z Biskupského gymnázia v Brně. Jenom pro zajímavost jsem vytáhl několik odstavců. Nejsem ani v polovině, tak se těště na další.

"Když se chce badatel dozvědět něco o stavbě atomu nebo ještě menších částicnež atom, pokusí se je rozbombardovat na cyklotronu. Jeden fyzik vtipně přirovnal tyto pokusy k autu, o kterém chcete vědět, jak vlastně funguje, jenže nemáte jinou možnost, než je prudce rojet proti zdi, počkat, co vypadne, a z těchto součástek pak zpětně odvoditfunkci motoru."

(str. 92)

Narážka na Bohrův model atomu :
"Ve skutečnosti - je to to správné slovo? - se elektrony nepohybují spořádaně po kruhových drahách,ale bláznivě víří kolem jádra v jakémsi nekonečném tanci. Definujeme proto tzv. orbital jako místo,kde můžeme elektron najít s 95% pravděpodobností. Elektron může být i jinde, třeba na druhém koncisvěta, ale je to málo pravděpodobné."

(str. 95)

"Ve všech učebnicích astronomie, která se zabývá velkými vzdálenostmi, a ve všech učebnicích kvantové chemie, jež se zase zabývá vzdálenostmi velmi malým, stojí pravidelně na počátku výstraha : Zdravý selský rozum nechte doma! Je velké vítězství současné fyziky, že řadu jevů dokáže spočítat, přesto, že si je fyzik nedokáže představit. Co se děje ve vzdálenostech přiliš velkých a příliš malých je v ostrém (a nečekaném!) rozporu s naší každodenní zkušeností, a na zdánlivě naivní dotaz, co je vlastně hmota, existuje v současnosti jediná pravdivá odpověď : nevíme; a optimisté dodávají: zatím."

(str. 96)

S tímto koresponduje jeden o stránku zpět odstavec :
"Když se na středních školách učíme o tom, co je to černá díra, začneme s obvyklou představou napnutého prostěradla, do jehož středu jsme vložili kulečníkovou kouli. V blízkosti koule se vlastní vahou prostěradlomalinko prohne. Deformace bude tím větší, čím koule bude hmotnější. Prostěradlo představuje prostor,koule hmotné těleso. Když bude koule velmi hmotná, prostěradlo se kolem ní jakoby zaškrtí a uzavře.Prostor ovšem ve skutečnosti není dvojrozměrné prostěradlo, ale trojrozměrrný útvar. Zkuste si to cvičně představit ) trojrozměrně ... "

(str. 95)

Zobrazeno 1281×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio