To je můj blog ... :-D

Linux - první krůčky

20. 9. 2007 11:46
Rubrika: Počítače
Dobré ráno (no, vlastně dopoledne :)) z Linuxu ! Asi teď koukáte, co to plácám za nesmylsy.... Je to tak, včera večer jsem si do svého počítače nainstaloval operační systém linux ... Mnozí z vás, kteří máte "jen maličkou" představu o tom, co linux je, si asi klepete na čelo, že sem blázen... To je sice nejspíš tim, že máte o linuxu představu jen jako o příkazovém řádku ne nepodobném M$ DOSu ... Z části máte pravdu ale, ale Linux dnes nabízí mnohem větší možnosti.Ostatní, kteří o linuxu již něco ví a používají ho, tak asi jásají, že vzniknul nový člen komunity :).
Teď bych vám chtěl něco málo říci o linuxu jako takovém. Historie linuxu vlastně navazuje na historii Unixu. Unix, to byl a je operační systém, který byl a je používán především pro síťové aplikace. Ovšem tento operační systém je licencován a dosti drahý. Proto, pan Linus Torvalds (odtud jméno, záměna s za x na konci byla pro to, aby bylo jasné že se jedná o klon Unixu) napsal jádro, které mělo velmi podobné vlastnosti s OS Unix. Proto dokonce programy napsané původně pro Unix fungují (někdy s drobnými úpravami) i na Linuxu. Toto jádro Linus vypustil jako Open-source, tedy program s otevřeným zdrojovým kódem, který může kdokoliv libovolně upravovat a vyvíjet. A tak se kolem linuxu vytvořila velká komunita programátorů, kteří začli vyvíjet software pro linux a zároveň i vyvíjet jádro. Vše na bázi open-source, tedy že i s programem poskytli programátoři i zdrojový kód. Proto zle na linux najít velké množství kvalitních programů. Proč kvalitních ??? Protože na těchto programech pracuje několik miliónů programátorů (což je např. oproti pár stovkám u Micro$oftu docela rozdíl ;)). Takže pokud chcete zkusit něco nového ale kvalitního,vřele linux doporučuji. Sice existuje mnoho distribucí, ale určitě si nějakou vyberete. Vřele doporučuji Fedora Core. To je pokračovatel jedné z prvních distribucí linuxu vůbec (pův. jménem RedHat, pod kterým se dnes prodává jako komerční profesionální systém). Pokud ho chcete, můžete si ho stáhnout na http://fedoraproject.org/ (chce to vysokorychlostní internet, protože celkově zabírá jedno DVD tedy asi 3,5 GB) nebo mi stačí napsat a já vám ho vypálím a pošlu (asi budete muset zaplatit poštovné a médium, takže vás takto operační systém výjde asi na 40 KČ !!! a nemusíte mít strach, že kdyby přišla kontrola, tak že vám zabaví počítač :)).
Takže, linuxu zdar!!!!
Zobrazeno 2231×

Komentáře

ObiSkyWalker

icepoint: Tak si stáhni zdrojové kódy a zkompiluj je. Návod najdeš určitě někde na netu.

Klasicky se to dělá:

./configure
./make
./make install

ObiSkyWalker

Pěkný článek :-), ale s tou historií to máte trochu zmatnené. Nebudu nosit dříví do lesa, na Wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux - to je popsané dobře :-)

Sám používám distribuci Ubuntu už skoro půl roku a nemůžu si ji vynachválit, i když problémy samozřejmě byly. Ovšem u GNU/Linuxu platí, že (téměř) každý problém se dá vyřešit, pokud člověk chce :-)

Instalace a používání programů je naprosto skvělé. Najdu, stáhnu, nainstaluji, používám. Žádné sériová čísla, potvrzování nebo další zbytečnosti.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio