To je můj blog ... :-D

Hudební styly - ambient

4. 1. 2008 22:45
Rubrika: Hudební styly | Štítky: ambient , hudba , styly

Tak tu mám první ze série elektronických stylů a tím je styl Ambient. Nevím, jestli vám to něco říká, ale myslím si, že už jste ambuientní skladbu určitě někde slyšeli, i když si neuvědomujete, že to byl ambient. Ale nejprve popis:

Základní popis: Jedná se o velmi relaxační styl hudby. Rychlost skladby je velmi nízká, přibližne 50-110 BPM (dole bude vysvětlení). Základem skladby jsou takzvané zvukové plochy. Tento výraz se těžko vysvětluje. Jedná se o nástroje, nebo spíše o použití nejrůznějších nástrojů tak, aby vytvářely dlouhé táhlé tóny, které se jakovy navzájem prolínají a tvoří tedy "hudební/zvukovou plochu". Takovými typickými nástroji jsou smyčce, hlavně ve velké skupině hrající táhlé tóny, nebo tzv. PADy, což jsou elektronické syntetizátory, které vytvářejí podoné zvukové plochy.

Basový podkres: Další podstatnou součástí ambientu jsou basové podkresy. Ty bývají velmi hluboké (na dolní hranici slyšitelnosti zvuku) a silně synteticky znějící.

Bicí: Bicí tento styl většinou nepoužívá, a když, tak nikoliv v rytmickém měřítku, ale spíše na dokreslení atmosféry (např. přechody).

Příklady: vzhledem k tomu, že tento styl není příliš komerční (většinou se hraje jako součásti setů v chill-out stanech na party), asi vám tito autoři nebudou připadat příliš známí, ale můžete si stáhnout nějaké jekich příklady, když na ně narazíte

Neznámé pojdmy: Jediný pojem, který jsem tady použil, který by mohl být neznámý je zkratka BPM. Znamená Beats Per Minute (udery za minutu). Jedná se o absolutní měřítko rychlosti skladby. Jedná se vlastně o počet čtvrťových not, které by se při tomto tempu zahrály během jedné minuty.

Příště: v pokračování se budu zabývat styly chillout, dream a new-age

Zobrazeno 2843×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio