To je můj blog ... :-D

Hudební styly - chill out, dream, new-age

Dnes se budu zabývat třemi velmi podobnými hudebními styly a to jsou chillout, dream a downtempo, a new age. Pro začátek všem, kdo ho nečetli, tak doporučuji si přečíst článek o ambientu, protože tyto hudební styly ho defacto rozšiřují a navíc tam je vysvětlení některých pojmů, které zde budu používat a nechci to sem opakovat.

Chillout: Tento hudební styl oproti Ambientu používá více rytmických prvků a klade větší důraz na bicí, které jsou témeř bez výjimky lámané(viz níže). Tempo oproti ambientu je vyšší, alei tak skladby neoplývají vysokými rychlostmi, většinou kolem 90-125 BPM (BPM viz ambient) by mělo stačit. Co se týče nástrojů, ty jsou být více melodické a výraznější s menším důrazem na plochy, i tak je však podkresová část skladby velmi důležitá a bez ní by chillout nebyl chilloutem. Chillout často zasahuje do jiných žánrů a tak vznikají mutace typu chillhouse, který kombinuje hlavní rysy z obou žánrů. Veskrze se však jedná o relaxační muziku, kterou byste na parketách diskoték hledali jen stěží. Nejvíce se objevuje na elektronických hudebních párty (techno, tekk, trance apod.) jako postranní odpočinková stage (často kombinovaná s čajovnou). V dnešní době ale dochází k prolínání chilloutu do popové hudby přidáváním zpěvu jako dominantního prvku (tím vznikají popové skladby s chilloutovým pozadím). O zvuku typickécho chilloutu se můžete jenlépe přesvědčit na kompilacích Cafe fel Mar (doporučuji starší kompilace mezi 1-11).

Dream, downtempo: Jak již překlad názvu napovídá (pro neznalé angličtiny dream = sen), v tomto hudebním stylu se setkáte především s jemnými snovými prvky (plochy, pady - viz ambient) táhlé basy, piana či atmosférické syntetické nástroje (těžko se to popisuje, doporučuji si nechat vyhledat a najít si nějaké ukázky) a downtempa navíc s pomalými, většinou lámanými bicími. Tento žánr zasahuje do spousty jiných hudebních stylů, díky němu existuje také např. dreamtrance, dreamhouse, které se liší podle prvků toho druhého stylu. Tempo u dreamu není nijak vyhraněné, obecně se ale nepohybuje v příliš vysokých hodnotách (pokud se nejedná o dreamovou mutaci rychlejšího hudebního stylu), u downtempa se jedná spíše o nižší hodnoty (80 - 120 BPM). Známým dream-producentem je např. Robert Miles, který se svými dreamtranceovými skladbami (např. nezapomenutelný song Children) zapsal do paměti snad všech hudebníků.

New age: Předem upozorňuji, že tento hudební žánr nemá nic společného s pseudo-náboženstvím new-age. Je to jen shoda jmen!! Silně emotivní a motivově pestrý hudební žánr. Většina skladeb stylu New age je tvořena pomocí syntetických nástrojů, které obstarávají hlavně výrazné a atmosférické melodie. Bicí bývají v pozadí nebo nejsou obsaženy vůbec a slouží spíše k zrytmičtění skladby. Typickými prvky jsou táhlé pady, stringy a analogové melodie plnéozvěn a dozvuků. Rychlost je velmi variabilní, ale nepohybuje se v příliš nízkých ani vysokých hodnotách (okolo 110 BPM). Častými doplňky tohoto stylu jsou ženské vokály, jenž skladbám dodávají více melancholie. New age je velmi podobný ambientu či dreamu - narozdíl od ambientu však více sází na melodii a od dreamu se odlišuje menším důrazem na bicí složku. Tento žánr je vcelku oblíben i mezi obvyklejšími posluchači, zvláště díky některým popovým producentům (např. Enya).

Pojmy

  • Rovné bicí - jedná se o výraz, kdy hlavní beat bicích (tzv. kopák, snad chápete co to je) tebe na každou dobu skladby (čtvrťovou notu). Nejčasteji se objevuje v technu a včech odnožích (je to takové to duc duc ...)
  • Lámané bicí - je to vlastně opak rovných bicích, kdy rytmus není pravidenlý na každou dobu, ale pravidelnost se objevje ve větčích měřítkách (taktech, skupin taktů apod). Jako např. Jungle, drum and bass, hip-hop apod.
V příští částu se začnu zabývat fenoménem jsménem techno, který tolik ovlivnil vývoj hudby celkově.

 

Zobrazeno 7842×

Komentáře

Pavel icepoint Trávníček

vis, ja mam taky trenky "new-age" :-)

ObiSkyWalker

Já jsem měl kdysi dávno i propisku "new age" :-)

ObiSkyWalker

Díky za skvělý článek, hlavně že jsem si už ujasnil ten pojem "new age" v hudbě :-) Scarab dělá pěknou hudbu (pod licencí CC), Enya se též velmi dobře poslouchá.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio