To je můj blog ... :-D

OpenTTD - Jak začít

1. 2. 2008 10:01
Rubrika: OpenTTD | Štítky: openttd , stavba , transport , ttd , tycoon

 

V dalším díle seriálu o OpenTTD popíšu, jak začínat se stavbou, jak rychle dostat spolešnost do plusových čísel. Existuje několik způsobů: jedním je, nejdříve začnout stavět malé tratě a pomalu vydělávat, nebo (a to mám radši) uděláme menší investorský risk, a postavíme co možná nejdelší trať.

V openTTD placení za přepravu (stějně jako v původním TTD) má několik pravidel. Těmi jsou:

  1. Čím déle leží zboží / suroviny ve stanici, tím méně se za něj zaplatí (pokud je již naloženo na vlak,  čas se nezapočítává). V programu zle najít křivky, jakým způsobem klesá cena za přepravu
  2. Čím dále zboží dovezete, tím více pěněz za přepravu dostanete.
  3. Čím více zboží na jenou odvezete, tím více dostanete (to je snad logické ;-))

Tedy máte dvě možnosti - buď využít krátkého čekání ve stanici, a vydělat na včasné přepravě (ale po menších částkách) nebo využít vzdálěnosti a vydělávat naráz (ale zas ne tak často) větší částky. Takže, já zde popíšu ten druhý postup. Tedy spustíme ttd, otevřeme si mapu (nebo se třeba můžeme připojit do online hry). Na mapě si pomocí seznamu průmyslu najdeme nějaký důl (třeba uhlí), který má co možná nejvyšší produkci.

 Když kliknem název toho dolu, ihned nás to na mapě přesune k tomu dolu, mno tenhle má produkci sice "jen" 176tun, ale na začátku se ani moc víc nedá čekat.... Postavíme u něj dlouhé nádraží (stačí jedna kolej, já stavím většínou tak na deset políček, můžeme použít buď mětodu drag&drop nebo postavit vedle sebe 7 a 3 pole nádraží normálně (tak aby na sebe navazovala).

Nyní musíme na mapě najít nějakou dostatečně vzdálenou elektrárnu . Tu najdeme jednodušše pomocí mapy, kterou přepneme do módu "průmysl". Elektrárny pak mají červenou barvu.

 

 Postavíme u ní nádraží a propojíme kolejemi (prazatím stačí jednokolejka z bodu do bodu), pak už jen vytvoříme vlak (snad zbyly prachy na co nejvíc vagónů, ale max. 20!! - do nádraží se vejde vlak, co má max. 2x tolik vagónů, kolik políček zabírá nádraží), Dát mu, aby se plně naložil u dolu, a je to, bude nám hodně vydělávat. Pozdeji můžem přistavit druhou kolej, rozšířit nádraží a vozit sem uhlí třeba z celeé mapy, jak to rád dělávám já :-). V některé z dalších částí (až po vysvětlení pre-signálů) vám ukážu, jak tuto jednokolejnou třať dále rozšířit, jak rozšířit cílové nádraží a jak napojovat další doly na naší nově vytvořenou hlavní trať.

Zobrazeno 5678×

Komentáře

jojo-110110010

Nedal bys se mnou soubej v OpenTTD? Na jakýme serveru, kdy?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio