To je můj blog ... :-D

Svatba, ano nebo ne ?

18. 2. 2009 10:54
Rubrika: Ostatní | Štítky: láska , přátelství , svatba , zasnoubení

Jak si určitě pár z vás všimlo, založili jsme zde s Jančou diskusi na téma zda svatba ano nebo ne. Kromě příspěvků v diskusi jsme dostali i několik osobních zpráv. Jeden takový rozhovor jsem se, po domluvě s druhou stranou rozhodl zveřejnit:

PS:Ještě upozorňuji, že tam bylo pár problémů v komunikaci, protože já jsem vlastně nevěděl, s kým si píšu, protože mě vždy Janča poslala daný vzkaz, já na něj napsal reakci a ona mu ho zase poslala, tak se nedivte ze začátku oslovení jako ženě, já to fakt nevěděl...


Zadání diskuse

Zdravím. Chodíme spolu už téměř 2 roky, a už nějakou dobu přemýšlíme, že bychom se chtěli vzít. Naši rodičové jsou vůči tomuto nápadu poněkud skeptičtí, ono taky aby ne, mě je čerstvých 17 a jemu je 21, takže se chceme co nejdříve po mých 18. narozeninách vzít. Chtěli bychom se zeptat, jaký názor na to máte vy. Nevíme totiž jistě, zda si správně uvědomujeme všechna úskalí a starosti manželství (to nám právě nejvíce dávají naši najevo). Předem děkujeme za všechny konstruktivní odpovědi. J a P


Odpověď:

ahoj, zalozila jsi diskuzni tema svatba, bohuzel diky tvemu nastaveni nemuzu do ni prispivat, tak ti poslu aspon vzkaz. Kdyz chcete mit svatbu, tak me rekni proc? Z jakeho duvodu? Vzdyt muzete vsechny veci delat spolu pred svatbou! nes neni nutnost, aby se zena vdala do 21 jinak se povazuje za vadnou jak nekde ve stredoveku. Muzete spolu chodit i klidne 5 let, nevidim v tom problem, proc se hned hrnout do svatby.
PS: dej vedet jestli dosla tato zprava


Janči reakce:

Ahoj, promiň, neuvědomila jsem si to, teď by mělo být nastavení diskuze již v pořádku. Proč chci mít svatbu? Chci svému milému slíbit před Bohem, že jsem jen a jen jeho. Můžeš namítnout, ž e chci třeba jen přesvědčit sama sebe. Mám ale jiný důvod - nerada vidím polovičaté vztahy, kdy spolu ti dva například bydlí a nejsou sezdaní, navíc, manželství, která takto začínají se mnohem častěji rozpadají.
Hezký večer, Jana


Jeho reakce

klidne to muzes resit pres vzkazy. :-) me to vadit nebude. Preci jen znate si dva roky a kdyz jsi tak moc verici, jak vis ze to bude klapat az budete byldet spolu? Ted budu kecat,ale treba te bude stvat, ze ma vsude nechany smradlavy fusakle, nedava dolu prkynko, skrabe se u televize na zadku, slinta pri spani atd., jak si muzes byt jista ze ti toto nebude vadit? Proto spolu bydli nektere pary jeste ped svatbou. Bohuzel,ale tve tvrzeni ze kdyz spolu ziji dva takhle napul tak se jejich manzelstvi rozpada casteji je nepravdive a i odporuje logice. Prave ze se rozpada casteji manzelstvi kdy spolu dva takhle nejsou protoze po te svatbe prijde to vystrizliveni, chlap bude nastvane ze nema teplou veceri, ze se chce koukat na fotbal, kdyz ty chces sledovat nejakou romantiku atd.
Btw.: Toto je v cirkvi tabu, ale zeptam se pac na to stejne dojde. A co sex? jste pripraveni na event. dite? A jsi si jista ze vam to bude po teto strance klapat? Mozna to jsou moc intimni otazky, ale popravda ja jsem byl prvni na tomto foru ktery zalozil tema Antikoncepce a je tam pres 5000 prispevku coz je zde snad rekord. Proc se tim chlubim? Protoze prave po zalozeni teto diskuze se tu zacaly objevovat temata jako sex, porno, masturbace atd. do te doby to bylo tabu. Jedna uzivatelka napsala krasny prispevek prave v tematu antikoncepce.:
"Kdyz sex ve vztahu funguje, tak tvori 10% vztahu, ale kdyz sex ve vztahu nefunguje, tvori 90% vztahu. :o)


Moje reakce

promin, ale musim se pripravovat do skoly... jelikoz mame na tvoje otazky stejny nazor s mym milym (slovo pritel je v dnesni dobe velice zpopularizovane), poprosila jsem ho, aby ti odpovedel. Preposilam jeho odpoved:
Ahoj.
V dnešní době si spousta lidi neuvedomuje, co vsechno vlastne spolecne ziti pred manzelstvim muze zpusobovat. Jednou z veci je prave to, ze "zijeme jako v mazelstvi ale vlastne to muzeme kdykoliv ukoncit". Jiste znas porekadlo "zvyk je zelezna kosile", lide, co spolu ziji treba par let pred tim, nez se vezmou si vlastne na tento stav "muzeme to kdykoliv ukncit" velmi snadno zvyknou. Ovsem, ta horsi vec na zlozvycich (ano, ja a pokud vim, tak i Janca si myslime, ze predmanzelske souziti JE ZLOZVYK) ze od nich si velmi tezko odvykame. Doporucuji si precist clanek: http://mladez-vysociny.net/sexualita/k-cemu-kus-papiru-aneb-manzelstvi-je-prezitek.html Tem cislum ve statistikam mozna nemusis verit, ale vzhledem k tomu, co vidim kolem sebe jim ja osobne verim.
Ve svem jsi se zminila, cituji: ". A co sex? ... A jsi si jista ze vam to bude po teto strance klapat?", dovol mi na to odpovedet citaci MUDr. Zbynka Mlcohca: "K méně častým důvodům rozpadu manželství patří nevěra – pohybuje se v rozmezí do deseti procent. Kupodivu velkou roli nehraje alkoholismus muže (kolem pěti procent) a neshody v sexuální oblasti (méně než jedno procento)."
Na zacer jeste jednu poznamku: Zacatkem 20 stoleti se lide z vetsi miry brali bez predchoziho spolecneho souziti a rozvody v te dobe cinili jednotky procent vsech manzelstvi. Muzes namitnout, ze tehda to bylo naprosto nemozne, ze bylo spolecensky odsuzovane bydlet spolu pred svatbou. Ano, to bylo, a kdyz se podivam na dnesni cisla, musim s nimi souhlasit. Dnes velka cast lidi zaziva sex pred manzelstvi, velka cast lidi spolu bydli pred manzelstvim, a prave tato cast lidi tvori dnesni 2/3 manzelstvi -> ty 2/3, co konci rozvodem.
S pozdravem, Pavel
PS: neco na precteni: http://www.volny.cz/petr.imlauf/cohabit1.htm
http://is.muni.cz/th/144316/fss_b/Bakalarska_prace.txt
http://www.zbynekmlcoch.cz/info/krize_rozvod/nejcastejsi_priciny_a_duvody_rozvodu_manzelstvi_statistiky_rozvodovosti_v_cr.html


Jeho reakce:

Na zacatek jen pro upresneni v textu pises "jsi se zminila.." jsem chlap. ;-))
Tva budouci manzelka se musi chystat do skoly, tak klidne to napisu tobe, je to v celku jedno. :-) )) Jen bych tu trochu rozebral ty rozvody:
1. Nevera - opravdu nepatri k nejcastejsim pricinam rozvodu a to z toho duvodu, ze manzele spi spolu a soucasne jsi sou neverni a jeden druhemu to toleruji a tva se, ze se sem tam nic nestalo. Nekdo to neprekousne a tato skupinka prave tvori tech 10%.
2. Neshody v sexu - kvuli nim se rozvadi jen to jedno procento, tomu verim, ale chce to videt i tu druhou stranku veci. Neshoda sexu je jen startovni cara, po tomto startu se prave snadneji prejde k nevere a odtud k rozvodu. T akze neshody samy o sobe pusobi na rozvod "neprimo".
3. Nejcastejsi rozvody jsou prave kvuli blbostem. Napr. manzel prohraje 10000 v kartach, neuklizi si veci, neni tak pozorny pred svatbou atd.
Dale by ses mel zamyslet nad tim jak a co resit do budoucna po financni strance. Nevim co delas a jake mas (mate) rodice, pokud maji penez dost, neni problem, ale pokud delas nekde za par korun, tak by sis mel promyslet, kde budete bydlet, jestli postavis dum, vemes hypoteku, koupis auto a kolik decek chcete mit. Muzes si rikat ze deti jsou pozehnani, ale toto pozehnani zere sileny penize!
Zit spolu ve vztahu (bydlet i 2 roky spolu) na tom neni nic spatneho, prave proto ze to zkusis - pokud po dvou letech zjistite ze by to neklapalo, normalne se to skonci a je po problemech. Pokud to funguje - proc se nevzit? Bohuzel mnoho cirkevnich prestavitelu si upravuje pojmy po svem napr.: reknu aby takhle 2 zili spolu, ale oni automaticky mysli ze tak spolu budou zit cely zivot. Reknu slovo antikoncepce a predstavi si hormony atd.
Btw.: Kdyz jsme u toho, podle cirkve je povoleno jen PPR a to jeste za dost "ztisnenych" podminek. Tve manzelce bude 18, do cca 50 teoreticky muze mit dite, vazne myslis ze to s PPR uhlidate? Vsichni kdo tuto metodu zastavaji ti reknou ze kdyz se dobre dodrzuje, tak je spolehliva skoro jak HA, jenze je tu velke ALE! Tuto spolehlivost je mozne dosahnout v "laboratornich" podminkach, zenska musi mit pravidelny rytmus dne - chodit spat ve stejnou hodinu (decko ju v noci vzbudi placem a uz je spolehlivost ohrozena), nestresovat se, nemluve o zenskym cyklu, prace na smeny atd. Je mozne ze treba chce zapadnout do kategorie krestanu "etalon ve sve tride" a budete mit 9 a vice deti, v tom pripade good luck. :-)


Moje reakce

Ahoj znovu.
Pokud vim, Janca se ti jiz omlouvala za to, ze jsem to psal jako pro zenu, doslo k z me strany k nedorozumneni, protoze su na stejne tema dopisujeme jeste s jednou "opravdu zenou". Takze, jeste jednou se omlouvam sam za sebe. V tom kratkem odstavci bych rad spojil 2 odstavce, co jsu mi odpovidal, tedy ten, ze vetsina rozvodu je zpusobena drobnostmi. Druha vec o zvykani si na sebe v ziti spolu pred svatbou. Mozna si myslis, ze to spolu tak uplne nesouvisi, ale ja vidim docela podstatnou souvislost.
Prave nejvetsi duvod toho, kdyz lide ziji spolu je,
ze si na sebe chteji zvyknout, overit si, zda se k sobe hodi, zda nemaji mezi sebou konflikty. To j prave ono, takovi lide se vetsinou spolu pred svatbou nehadaji, nemaji konflikty. Pokud ano, vetsinou se hned rozejdou protoze jsou preci svobodni a nic je nevaze. Oni tedy jednou takovymto zivotem narazi na toho, s kym se nehadaji, nemaji zadne konflikty a pripadaji si "idealni". Vezmou se. Po jiste dobe (dle statistik je to prave 4-5 let, nekdy i mene), a je to tak zaclitnou mit spolu konflikty, kvuli prkotinam (priznejme si, kazdej se meni, hadky a konflikty nastanou pokazde). Ale proto, ze za celou dobu, co spolu zili pred svatbou se nenaucili prkotiny resit, prave pro to se kvuli teto prkotine rozvedou (vzhledem k tomu, ze se vytratila ona krestanska posvatnost a nerozlucnost vztahu).
To, co jsem ted napsal odpovida i na tu poznamku: "Bohuzel mnoho cirkevnich prestavitelu si upravuje pojmy po svem napr.: reknu aby takhle 2 zili spolu, ale oni automaticky mysli ze tak spolu budou zit cely zivot." Ano, statisticky tak vetsina techto nesezdanych paru zijicich spolu stejnym zpusobem zije porad resp. do rozvodu.
Tvoje posledni cast se tykala antikoncepce, ppr a poctu deti. Vis, krome vylozene antikoncepcnich prostredku (tedy zabranujicich pocetu behem pohlavniho styku) existuje i jedna naprosto spolehliva vec: zdrzenlivost. Vetsina lidi, co se nejsou schopni udrzet pred manzelstvim se taky vetsinou nedokazou udrzet v manzelstvi. Preci, nemusime spolu mit pohlavni styk kazdy den. Kdyz se toto skombinuje s ne uplne spolehlivou variantou ppr (tedy mimo laboratorni podminky, jak pises) tak se da "regulovat" celkovy pocet potomku... Ty to mozna nedokazes pochopit, ale jeden na vic nebo min podle me nehraje roli. Tatka pochazi z celkem 10ti deti, a na to, ze babicka mela pouze zakladni skolu a deda vyucni list, neda se rici, ze by jako deti nejak stradali. Sice nenosili nejnovejsi znackove obleceni, ale podle me tim se nemeri kvalita zivota, ale tohle uz je jiste jine tema.
Posledni vec, kterou bych rad zminil (ted to nemyslim osobne na tebe, ale na vsechny zastance zivota "na zkousku", je to mnou pozorovany ukaz), ze prave vy vetsinou davate mnoho otazek, zadne odpovedi a zadne argumenty... V podstate jsi ani me, ani Jancu nijak nepresvedcil o tom, ze bychom to meli "nejdriv zkusit". Ovsem chci doplnit, ze te za to nijak neodsuzuji, kazdy ma pravo na svuj nazor. Mej se hezky a preji ti stastny zivot.
S pozdravem
Pavel
P.S.: Mohu pouzit naseho rozhovoru na mem blogu? Samozrejme bez prezdivky.


Jeho (poslední) reakce

Btw. jen an zacatek, vim ze ses omlouval za to ze sis myslel ze su zenska, jenze kdyz jsem psal odpoved na tvuj vzak tak mezitim dosla omluva od Jany, bohuzel jsem ho cetl az kdyz jsem to odeslal, tak proto to dublovani. Rozhovor klidne pouzit muzes s podminkou ze me posles o dkaz na blog ;-))
Zdrzenlivost - to je hezka vec u lidi co jim staci opravdu ten sex 2-3x do mesice, potom to necini problem, horsi je kdyz nekdo z paru ma na sex vetsi chut. :-) A take kazdeho nebavi sexovat podle data v kalendari, ale jak bylo v jendom filmu: "Podle gusta kazdeho soudruha!" :-)
I kdyz spolu pary ziji a nejsou vziti, neznamena ze neresi problemy, resi a resi jich hodne. 2:) Zkus si nekdy precist neco z "normalniho" sveta, kazdy totiz si vzdy upravi fakta podle sveho, takze je dobre znat pohled z vice uhlu.
Nebylo mit cilem nekoho presvedcit aby spolu zili na zkousku, jen rikam, ze za tech par let do nebude tak sladke jak na zacatku ;-)) Pokud do toho jdete, proc ne, jen aby sis nekdy v budoucnu nevycital zes mel treba 2 roky pockat. :o)


Epilog:

Tak tím to končí... Jen musím dodat, že naše rozhodnutí se v asi už docela blízké budoucnosti to nezměnilo a stejně tak nehodláme žít spolu na zkoušku. Prosím, zde komentáře jen jako reakce na blog. Pokud nám chcete něco poradit, prosím do diskuse: http://www.signaly.cz/diskuzeZobrazTema.php?id=3841

Zobrazeno 7194×

Komentáře

Maťula

jj přechozený vztahy nebudou moc dobrý... ale možná jako první krok bych udělala maturitu...to není zase tak daleko.<br />
p.s. už se těším na to kafíčko Jančo;)

voho

Ahoj známí i neznámí přátelé :). Také rád přispěju svým názorem, jestli můžu. Možná někoho popudí, ale musíte mě trošku tolerovat, jsem v malinko jiném prostředí a mezi mými kamarády je 90% nevěřících lidí.<br />
<br />
1) Svatba ANO NE: Říkám jednoznačně ANO. <br />
<br />
2) Společné žití před svatbou: Jsem spíše pro. Někdo to tady už pěkně rozváděl - to s těmi fuseklemi a tak :). Tak vážně... cílem tohoto soužití je druhého člověka poznat v budoucím prostředí - ve společné domácnosti. Je ale celkem jedno, jestli ho budu poznávat ve společném podnájmu, 14 dní někde na dovolené nebo o víkendech na chatě. Důležité je hlavně PŘIROZENÉ chování a SOUKROMÍ. Člověk se chová úplně jinak, když nemá za zadkem rodiče (tj. vzdálené méně než 30 minut autem :D). Také se naučíte zacházet se společnými penězi. A že se prý člověk bude přetvařovat? Blbost. Nikdo se nedokáže přetvařovat 24 hodin denně. A jestli jo, pak jste si vybrali špatně. Říkáte, že je zde jakési &quot;riziko&quot; neovládnutí pudů. Já si nemyslím, že jediná tělesná radost je sex (ve smyslu pohlavního styku), takže ani toho bych se nebál. A pokud je člověk opravdu tak vzorný křesťan, měl by to tedy vydržet, ne?<br />
<br />
3) Brát se v 17 a 21 letech - promiňte, ale s tím příliš nesouhlasím, to je na dnešní dobu hrozně málo. Co jsem já dělal v sedmnácti? Byl jsem naivní, o světě a životě jsem věděl velké prd (a ne že bych teď věděl víc... :D). A potkáte ještě spoustu různých lidí, kteří vás nějakým způsobem ovlivní. Neříkám, že se do někoho zamilujete, ale prostě se změníte a už nebudete takoví, jací jste byli @ 17/21. V tomhle věku je člověk hrozně tvárný. Svatbu bych doporučil až po vysoké škole, respektive kolem 20-25 let. Taky na ní budete potřebovat nemálo peněz a ty jako študáci seženete asi kde?<br />
<br />
Dříve to bylo vyřešené docela dobře, muž šel žádat o ruku rodiče dívky s tím, že už měl zajištěné živobytí a ne s prominutím holý zadek :).<br />
<br />
Hehe, tak se sesypte, už se na vás těším :D. Pěkné úterý všem!

Zobrazit 21 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio