To je můj blog ... :-D

OpenTTD - první vlaky

20. 8. 2007 18:35
Rubrika: OpenTTD

Minule jsem psal něco o OpenTTD, tak teď bude něco praktického. V tomto článku vás zkusím naučit,jak postavit nejjednodušší železnice v OpenTTD. Začnem něcím velice jednoduchým:

2 nádraží, jedna kolej, jeden vlak
Jedná se o nejjednodušší model, kdy máme 2 stanice, mezi kterými po jedné koleji pendluje jeden vlak kyvadlovou dopravou. Postup je velice jednoduchý. Postavíme stanice tam, kde chceme, aby vlak jezdil a spojíme je kolejema. Kamkoliv na tu trať nebo k jedné ze stanic umístíme depo a propojíme ho s tratí (dělá se to automaticky, pokud je depo výjezdem ke koleji). Se semaforama se nemusíme zabývat. Pak už jen stačí postavit vlak a dát mu do příkazů obě stacice. V tomto příkladě převážíme jen pasažéry a tak má jen příkazy na zastavení (není třeba používat Full-load).

2 nádraží, více vlaků, jedno kolejná trať:
Tento model je již složitější, na trati mezi stanicemi je jedna kolej, stanice musí být dvoukolejné. Pokud jede po trati jeden vlak, druhý čeká ve stanici. Postavíme dvě dvoukolejá nádraží, propojíme jednou kolejí. Druhou kolej vždy propojíme s stratí tak, aby před propojením bylo jedno pole volné na semafor. Umístíme obousměrné semafory vždy před každé nástupiště. Semafory zařídí, aby nemohly vyjet dva vlaky na trať zároveň a aby se tak nesrazili.Přidáme depo a postavíme vlaky. Vypadá to asi nějak takto:

Model lze použít pro více vlaků. Počet nástupišť obou stanic musí být stejný, jako počet vlaků. Nehodí se pro větší traťe, protože v jednom okamžiku může jet pouze jeden vlak po trati.

Více nádraží, více vlaků, jednokolejka s vyhýbáním.

Již lehce složitější model, protože musíme používat jednosmerné semafory. Ty se dělají tak, že postavíme obousmerný semafor,a pak na něj klinem podruhé, změní se na jednosměrný jedním směrem, po druhém kliknutí se změní na druhý směr. Po třetím kliknutí je opět obousměrný.Jednosměrný semafor má tu vlastnost, že se kolem něho dá projet jen jedním směrem. Druhým vlak projet nesmí. Tak se lze zařídit, aby jel vlak tou kolejí, kterou má.Zle vymodelovat několik typů. Pokud použijeme jednokolejná nádraží, vlaky se musí vyhýbat mimo nádraží. Pokud použijeme vícekolejná nádraží, mohou se vlaky vyhýbat tam.Pozor: pokud budem používat na vyhýbání nádraží, použijte jednosměrné semafory, aby nedošlo k zablokování tratě. Mějte na paměti,že vyhýbacích míst musí být více než vlaků, aby nemohlo dojít k zablokování traťe. Koneční stanice je vhodné (i když to vypadá nelogicky) udělat jendokolejné, aby nedošlo k zablokování.totiž pokud budou obě koleje plné, semaform v minulé stanici pustí vlak na trať a tím se trať zablokuje, protože vlak nemá kde zastavit ...Zde jsou obrázky jednotlivých modelů :

Asi je vám jasné, že, tyto modely jsou dost pomalé a že je lepší využít dvoukolejné trati. V dalším dávodu najdete dvoukolejné modely.

Zobrazeno 11661×

Komentáře

Pavouk

Připomínka k druhýmu obrázku - takhle bych to rozhodně nedělal, byl by problém, pokud by byl jeden vlak v depu a jeden ve stanici naproti. Ale jinak pro nováčky dobrý návody, naučí se základy a pak se vypracujou ;-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio