To je můj blog ... :-D

Hudební styly - základní pojmy

Zde vymezím několik základních pojmů, které budou používány v mých článcích. Další pojmy, které se objeví jen např. u jednoho článku, budou vymezeny vždy pod článkem.

Skladba, track - mylsím že toto nemusím moc vysvětlovat, jedná se o hotovou skladbu. Autoři méně melodických stylů používají raději název track. V hudební tvorbě má track ještě jeden význam. V překldau track zanemá stopa, jedná se tedy o nějakou, většinou z nástroje nahraný zvuk či melodie.

Oscilátor - Soustava elektronických součástek, které vytvářejí elektrické vlny. Více o oscilátorech

Modulátor - Opět soustava součástek, která moduluje signál vzniklý oscilací. Více o modulac

Syntéza, syntetizátor
- Syntéza v hudebním názvosloví znamná vytváření zvuku pomocí elektronických zažízení, kterým se říká syntetizátory. Ty se dělí na analogové a digitální. Analogové vytvářejí zvuk pomocí běžných elektronických součístek, jako jsou LC oscilátory, zesilovače, modulátory apodobně. Digitální jsou vlastně procesory, které jsou speciálně navržené pro vytváření a úpravu zvuku. Ty za pomocí růuných algorytmů vytvářejí zvuk.

Nástroj - Nástroje jsou přibližně 3 typů, jsou to běžné hudební nástroje, tím můžou být housle, kytara apod.  Druhým druhem jsou syntetizátory, nich je napsáno výše. Posledním jsou softwarové syntetizátory. To jsou programy, které simulují funkci syntetizátorů a pro výstup zvuku používají zvukovou kartu počítače.

Efekt - efekt je buď zařízení nebo program (podobně jako u nástrojů), který přetváří zvuk tak, jak je nastaven a jakého je druhu, efektů existuje nepřeberné množství.

Reverb - neboli dozvuk. Je to jeden z efektů, který vytváří efekt dozvuku.

Delay / echo - neboli ozvěna. Opět efekt, který vytváří efekt ozvěny. Ted, vybraný zvuk se "zkopíruje" program (nebo zařízení) jej upraví dle nastavení (hlasitost, případné filtrace, stereo ...) a posune v čase vpřed (roto delay = zpoždění)

Chorous - efekt, který oět zkopíruje ale nikoliv časově ale frekvenčně mírně zvuk posune, vznikne dojem že hraje více nástrojů naráz nebo třeba pokud efekt aplikujeme na hlas, tak že ho zpívají 2 (a více) lidí.

Reverse - stav, kdy se zvuk přehrává pozpátku

Riff - jedná se o sadu tónů, která tvoří celek (např. melodie) která se může opakovat.

Distorsion, overdrive - na tento název neexistuje český ekvivalent. Je to efekt, při kterém dojde k velkému zesílení zvuku a následnému oříznutí. Vznikne tím deformace zvuku. Tento efekt je velmi slyšet např. na elektrických kytarách (zde se právě nazýva overdrive nebo jen drive). Tento efekt je často využíván právě tvůrci elektronické hudby na změnu zvuku nástroje, který pak působí "syntetičtějším" dojmem.

To je pro tuto chvíli vše, brzy příjdu s prvním stylem. Z větší části pojedu podle abecety, tedy tím prvním bude "Abmbient" 

Zobrazeno 4147×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio