To je můj blog ... :-D

Hudební styly - techno (popis)

V této části mého seriálu o stylech hudby se nyní budu věnovat technu. Techno je (ač se to nezdá) velmi starý hudební styl, který silně ovlivňoval a stále ovlivňuje celou světovou hudební scénu.

Ač je techno (jako slovo) velice známe, málo kdo přesně ví, co znamená. Pod pojem techno asi tak 50% lidí zařadí prakticky každou elektronickou taneční hudbu s rovným rytmem (viz článek o chilloutu). Přibližně 20% lidí dokáže od techna rozlišit trance(pod něj většinou zařazují i další styly jako house, dancefloor apod.) a ten zbytek (tvrdší styly, tedy techno, tekno, hardcore apod.) opět zařazují pod techno. Dalších 20% už poměrně slušně dokáže rozdělit styly jako house, trance, hardtrance, techno, hardcore apod. Posledních necelých 10%lidí se opravdu vyzná ve všech odnožích elektronické taneční hudby a dokáže je identifikovat. Účelem tohoto článku je rozšířit počty lidí v těch 20ti procentních skupinkách (silně pochybuji, že vás dostanu do těch 10procent), aby alespoň všechno nezařazovali do techna.

Vzhledem k tomu, že samotné techno je poměrně složitý a rozsáhlý fenomén, budu mu zde věnovat poměrně dost místa. Zprvu se budu soustředit na technický popis této hudby. Asi v odděleném článku se pokusím načrtnout historii techna. Pak přijde série článků o nejrůznějších odnožích této hudby s popisem a asi nějakými linky na youtube nebo někam jinam, abyste si tyto styly mohli porovnat.

 Popis:

Hlavním (a nejvíce slyšitelným) prvkem techna (tím myslím opravdu Techno) jsou rovné bicí (viz poznámky pod chilloutem), které jsou tvořeny hlavně relativně měkkým kopákem (viz dole, ono se to těžko popisuje, ale lepší výrazy se na to těžko hledají, měkký kopák má velmi hlubokou frekvenci, zvukově je spíše mohutný, ale není ostrý) a v zásadě povinně se ozývající hatkou (viz dole) na druhou půldobu (klasický zvuk du-c, du-c) a směsicí různě rytmicky poskládaných perkusivních bicích. Dále může být doplněno o další nástroje, v tom se autorům meze většinou nekladou. Každý autor techna si může vytvářet vlastní styl.

Techno se těžko hledá ve tvaru jendotlivých skladeb (leda na vinylech), v zásadě se mixuje formou několikahodinových setů na tanečních párty (bacha na to, na tzv. technoparty, jako je CzechTekk apod se nehraje techno, nýbrž freetekk, na vcelku dobré techno se dá narazit na pravých technoparty, jako je loveparade apod.). Do těchto setů se navíc může zamixovat naprosto jiná skladba, nejčastěji v latinskoamerických nebo mexických stylech, ovšem ani zde se meze fantazii a originalitě nekladou.

Techno je v domácích podmínkách většinou neposlouchatelné. Svojí rytmičností je předurčena k provozování na tanečních party a v klubech, kde většinou dokáže zaujmout i člověka, který nemusí být technem přímo „postižen“, ale atmosféra party ho vtáhne.

Tento styl se dále tříští na další podžánry - může mít také podobu minimal techna, intelligent techna, groovy techna, proggresive techna, atd.

 
Autoři:

Pojmy:

  • hatka - jedná se o typ bicího nástroje, který je tvořen ze dvou činelů proti sobě a má poměrně krátký zvuk, může být buď otevřený - činely jsou oddálené vůči sobě a tvoří delší zvuk, nebo zavřený – činely jsou na sobě položené a vytvářejí krátký zvuk
  • kopák (anglicky kick nebo bassdrum – basový buben) – největší z bicích nástrojů, je to buben položený na zemi a ovládá se šlapkou
  • perkuse – za perkuse se obecně považují všechny bicí nástroje, které se nepoužívají v běžných bicích soupravách (jsou to třeba tabla, dřevěné xilofony, triangly, tzv. cowbells – kravský zvon, různá conga, bonga a mnoho dalších)

 V příštím článku se budu zabývat historií techna a jeho vývojem...

Zobrazeno 5621×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio